Meditatie 29 oktober

nieuws

Groeien en bloeien

Mocht ik donderdag 15 oktober jl. onverwacht schrijven over Ezra, titel ‘Bouwers’, deze week staat Nehemia op het rooster. Ezra en Nehemia, twee totaal verschillende namen, maar het is een doorlopend verhaal. Sterker nog, eigenlijk vormen zij samen één boek. Ezra is de priester en schrijver, Nehemia de landvoogd van Juda, aangesteld om de herbouw van de muren van Jeruzalem tot stand te laten komen.

Herbouw, want uit de Babylonische ballingschap teruggekeerden zien tot hun grote schrik Jeruzalem in puin liggen. Als er iets in puin ligt is het overzicht kwijt, gaan we ongericht aan het werk en lijken rond te rennen als een kip zonder kop. Daarom las Ezra het volk de wet van Mozes voor (Nehemia 8, 23). Het volk was in de war, het had behoefte aan richtlijnen, een duidelijk richtsnoer.

De parallel met heden is eenvoudig te maken. Ook wij leven in een vreemde tijd, onze gebouwen liggen weliswaar niet in puin, maar ons geestelijk leven daarentegen? Collega Gerlof van Rheenen sprak er afgelopen zondag nog over in de Open Kring. Om het volk weer te richten las Ezra voor uit de Thora. Om de leden van de Open Kring te bemoedigen mediteerden wij, vanaf half maart, met het Bijbelleesrooster als richtlijn.

Maar nu? Nu de tweede golf is aangebroken? Gaan we nu op dezelfde voet verder? Vanuit de groep schrijvers, die het afgelopen half jaar de meditaties hebben verzorgd, kwamen er goede en creatieve ideeën.

En vanaf hier richt ik me tot u, geachte lezer. Als groep schrijvers van meditaties nodigen wij u uit uw bijdrage te leveren. Wat is uw favoriete lied? En waarom? Wat is uw meest geliefde Bijbelgedeelte? Waarom dat gedeelte? Wat is het verhaal daarachter? Wat inspireert u? Welk boek? Welk gedicht? Welk schilderij? Welk voorwerp? Als u digitaal handig bent: vertel daar wat over in een filmpje. Of stuur een foto met het verhaal in een Word-document. En als u wel zou willen, maar niet bedreven met het maken van dergelijke filmpjes, meldt dit; er is veel ICT-talent in de gemeente, van jong tot oud. En als u wel wat wilt vertellen, maar u weet niet zo goed hoe, dan kunnen we samen kijken hoe dit alsnog gedaan kan worden.

We kunnen vrijwel niet naar de kerk. We kunnen ons leven moeilijk met elkaar delen, maar de kracht van deze tijd is dat dit wel digitaal kan. De groep schrijvers hebben het afgelopen half jaar veel van hun binnenwereld gedeeld. Hoe zit dat bij u? Weliswaar op een andere manier dan voorheen, maar zo blijven we wel een gemeente in beweging. Doet u mee? Meldt u zich dan via de mail bij mij aan. Zo kunnen we, ondanks de moeilijke tijd, toch groeien en bloeien. Ezra noteert in Nehemia 8, 10: ‘…de vreugde die de Heer u geeft, is uw kracht.’ Laat iets van uw vreugde, of uw zorg deze te verliezen, horen. De week van Nehemia eindigt vrijdag met hoofdstuk 10 vers 40: ‘Nooit zullen wij de tempel van God verwaarlozen!’

Ik zie uit naar uw reactie!

Cor Baljeu

Meer nieuws

Foto’s Vrijwilligersavond

Op donderdagavond 25 april a.s. was de gezellige vrijwilligersavond van de Open Kring.
We begonnen de avond met een kopje koffie of thee, waarna in groepjes onze kennis over uiteenlopende onderwerpen getest werd. In dit artikel een foto-impressie

Maria viering op 8 mei, bij de Maria Kapel in ‘s-Heerenbroek

Om 19 uur bent U welkom bij de viering bij de kapel, bij Diny en Henk van Dam, Veecaterweg 2.
Muziek en woorden, de voorgangers zijn ds. Nelleke Beimers en pastor Hans Schoorlemmer.
Enkele leden van het Open Kring koor ondersteunen de samenzang.
Koffie en thee na afloop van deze (korte) Open Lucht dienst.
Van Harte Welkom!

Werkbezoek landelijke kerk aan de Classis Overijssel-Flevoland

Donderdag 11 april was het werkbezoek van de landelijke kerk aan de classis Overijssel-Flevoland, o.a. aan de Open Kring. Een verslag van Klaas van der Kamp kunt u lezen via dit nieuwsbericht.